söndag 21 februari 2010

Var är vänsterperspektivet, GU?

Grön ideologi - varken höger eller vänster, rakt fram! Grön eller grå? Hur kan vi använda oss av begrepp som vi inte vågar bredda - utveckla eller utveckla?

När jag följt debatterna - särskilt debatterna om min egna motion om riksdagshalvoderingar men även annars - så ser man så klart och tydligt att vänsterperspektivet helt fattas GU. När diskussionen kretsar kring de höginkomsttagare man kan förlora genom arvodesänkningar i riksdagen och ingen vågar prata om fattiga så blir hela debatten så fel.

När miljöpartister går ut i media och kallar sig liberala och flörtar hejdvilt med liberala väljare i syfte att tjäna röster så förskjuts hela partiet - vänsterdebatten kvävs för att inte råka skrämma bort någon. Miljöpartiet hoppar i ultrapid åt högerflanken i syfte att väga upp för dagens borgerliga partier som inte ens kan bedriva en vettig integritetspolitik.

Varken höger eller vänster - rakt fram! Vi kan snacka om det hur mycket vi vill, men någon gång måste vi ta ställning i höger och vänsterpolitik och se båda perspektiven, och nu behöver bli mer vänster.

Människan som är hemlös - människan som hamnat utanför och saknar både socialbidrag och a-kassa, människan som stressar ihjäl sig för att få livet att räcka till och kunna köpa sin nya iPhone, alla är vi slavar under samma ekonomiska system, under konstant exponering för reklam, vissa av oss hålls utanför och anses tärande på samhället och arbetslösa, och arbetslösa straffas och hålls igång.

Vänsterretorik handlar om att våga se att ingen vill leva i ett samhälle med så höga inkomstskillnader som idag - ingen vill se dagens orättvisa - människor vill ha jämlikhet, de vill ha rättvisa och de vill ha en omställning av samhället där ingen hamnar utanför. Så våga vilja prata om det. Säg det och jobba för det och förändra världen.

Att man kallar sig liberal i grön ungdom och miljöpartiet måste helt enkelt handla om att man tror att något fattas den gröna skalan. Liberalismen är en traditionellt högerinriktad ideologi som handlar om skattesänkningar och individualism, och inte bara sociala friheter och friheten från övervakning. Så även om du själv inte anser dig höger när du kallar dig liberal så kommer en majoritet i samhället uppfatta dig så. Och om du kallar dig vänster och pratar om rättvisa kommer människor uppfatta dig som vänster.

I ett perfekt samhälle skulle debatten kretsa kring grön eller grå - för då skulle vi krossa allt motstånd - men nu handlar det inte bara om det utan också social rättvisa, arbetsrätt, och ägande och där kommer vi behöva bredda oss och utvecklas om vi ska ha en chans.

Plenumdebatterna är igång och nu är valen klara. Jag gratulerar Jakop Dalunde och Maria Ferm till omval, de är defintivt toppenspråkrör.

2 kommentarer:

  1. Med tanke på att vi kommer sitta i regering med de röda så är det snarare högerperspektivet som vi måste se till att hålla kvar, annars riskerar vi att bli ett vänsterparti.

    Liberalism handlar för övrigt inte enbart om "skattesänkningar och individualism". En gång i tiden låg liberalerna närmre sossarna än högerpartiet.

    Jag skulle själv vilja påstå att jag är ganska liberal i mina värderingar inom många områden, medan jag är mer väster i andra.

    SvaraRadera
  2. Men våra vänstervärderingar försvinner i samarbetet med de rödgröna, remarkabelt nog, för att vi inte lyckas vinna något gehör i frågor som allmän sjukförsäkring och a-kassa - den ändringen kommer aldrig gå igenom i en rödgrön regering där vi är i minoritet, det är en förändring de aldrig kommer rucka på, ej heller kommer vi lyckas höja botten. Det är den fråga vi är mest vänster i, men det är också den som är svårast att väcka gehör i. Det vi har lättast att vinna gehör i är nog miljöfrågan och arbetsmarknadsfrågor vilket innebär att det kommer vara svårt för oss att dras vänsterut men lätt för oss att dra de rödgröna åt ett liberalare håll.

    SvaraRadera